“Racordajul este sufletul rachetei.”
Racheta de tenis trebuie reracordata la un anumit interval de timp pentru a obtine cea mai buna performanta pe teren.
Manopera racordare racheta de tenis 15 lei.
Optional, contra sumei suplimentare de 5 lei, se poate imprima si logo-ul rachetei sau al racordajului pe suprafata de joc cu ajutorul unor markere si sabloane speciale.
Masina de racordat folosita este electronica,model de top, de ultima generatie cu o precizie perfecta ( de ex. 24.2 kg tensiune), la cerere poate fi verificata tenisunea prin diverse metode de care dispunem in locatia noastra.
In ceea ce priveste racordajul folosit, puteti alege din gama variata pe care o avem pe stoc la preturi foarte bune sau puteti veni cu racordajul propriu.
Pentru sfaturi utile in alegerea racordajului potrivit, a tensiunii sau a oricarei altei informatii ce tine de racordarea rachetei de tenis va rugam sa contactati antrenorul coordonator – Adrian Dancescu – 0758255285.
Recomandarile Dax Tenis Club privind alegerea racordajului:
Racordaj monofilament poliester: Wilson Revolve Spin, Baboalt Rpm Blast, Babolat Pro Hurricane Tour, Dunlop Black Widow, Head Hawk, Head Sonic Pro, Head Lynx, Kirschbaum Pro Line II, gama Luxilon in special Alu Power, Solinco Hyper G, Solinco Revolution, Solinco Tour Bite, Tecnifibre Black Code, Volkl Cyclone Tour, Yonex Poly Tour
Racordaj multifilament: Babolat X-CEL FRENCH OPEN, Tecnfibre HDX Tour, Tecnifibre NRG2, Head Rip Control, Tecnifibre X-ONE BiPhase, Wilson Sensation, Babolat Addiction
Mat natural: Babolat VS TOUCH NATURAL GUT , LUXILON NATURAL GUT, Wilson Natural Gut
Util:
Racordajele de tenis sintetice s-au imbunatatit considerabil in ultimii 20 de ani asadar se gasesc putine racordaje cu adevarat proaste, dar cum fiecare jucator are anumite nevoi si preferinte, Dax Tenis Club va va ofera mai jos cateva informatii folositoare in alegerea racordajului potrivit:
Feelingul racordajului – placerea jocului
Este dificil sa ajungi la un consens asupra motivelor care fac un racordaj sa fie “jucabil” – placut , unii jucactori prefera un contact mai ferm mai aspru, iar altii sunt adeptii comfortului si a respingerii mai elastice a mingiei – efort mai mic pe lovire. In general, un racordaj jucabil este elastic, ceea ce inseamna ca respinge mingea iute dintr-un contact simplu. Racordajele difera in functie de materialul folosit, de modul in care sunt contruite si de grosimea lor. Cel mai jucabil racordaj la momentul actual este matul natural (natural gut), facut exclusiv din material natural – mate de vita. Acesta este cel mai vechi racordaj folosit si reprezinta pionierul termenului de jucabilitate – feeling.
Mat natural de calitate: Babolat VS TOUCH NATURAL GUT , LUXILON NATURAL GUT, Wilson Natural Gut
Recomandarile Dax Tenis Club pentru un racordaj jucabil, in afara matului natural sunt variantele multifilament:
Babolat X-CEL FRENCH OPEN, Tecnfibre HDX Tour, Tecnifibre NRG2, Head Rip Control, Tecnifibre X-ONE BiPhase, Wilson Sensation, Babolat Addiction
Tensiunea racordajului
Tensiunea la care este racordata racheta influenteaza foarte mult jocul. Astfel o tenisune mai joasa favorizeaza o viteza mai buna a mingiei iar o tenisune mai mare favorizeaza controlul. Unui jucator incepator ii este recomandat un racordaj din fibre moi, prietenos bratului tensionat mediu.
Jucatorii profesonisti au nevoie de un racordaj cu tensiune mare care sa faciliteze lovituri puternice si controlate.
Pentru a gasi reteta cea mai buna recomandam sa plecati de la o tensiune medie si sa incepeti sa variati usor pana gasiti varianta cea mai buna.
Durabilitatea racordajului
Cu cat un racordaj este mai durabil, mai rezistent in timp, acesta va fi mai putin jucabil (feeling slab). Cei care cauta un racordaj durabil trebuie sa se orienteze spre un racordaj mai gros, facut dintr-un material mai rezistent la frecare, fapt ce va dauna elasticitatii si feelingului.
Pentru cei care cauta sa rupa racordajul mai rar exista urmatoarele posibilitati in ordinea crescatoare a rezistentei lor:
– sa joace cu acelasi model de racordaj pe care il foloseste dar intr-o varianta mai groasa ( in loc de 1.25 mm grosime sa incerce 1.30 mm sau 1.35 mm)
– sa incerce un racordaj pe baza de nailon (nylon) – de ex. Babolat Synthetic Gut, Wilson Stamina,
-sa incerce un racordaj pe baza de poliester – de ex. Baboalt Rpm Blast, Babolat Pro Hurricane Tour, Dunlop Black Widow, Head Hawk, Head Sonic Pro, Head Lynx, Kirschbaum Pro Line II, gama Luxilon in special Alu Power, Solinco Hyper G, Solinco Revolution, Solinco Tour Bite, Tecnifibre Black Code, Volkl Cyclone Tour, Wilson Revolve Spin, Yonex Poly Tour,
– sa incerce varianta maxima de rezistenta a unui racordaj – racordaje facute din Kevlar – hibrid
Grosimea unui racordaj:
In general vorbind, un racordaj mai subtire ofera o jucabilitate mai buna pe cand un racordaj mai gros ofera o durabilitate mai mare. Un racordaj mai subtire ofera totodata un spin (efect imprimat mingiei) mai bun.
Grosimea si diametrul racordajelor de tenis in milimetri:
15 | = | 1.41 – 1.49 mm | 17 | = | 1.20 – 1.24 mm |
15L | = | 1.34 – 1.40 mm | 17L | = | 1.16 – 1.20 mm |
16 | = | 1.26 – 1.33 mm | 18 | = | 1.10 – 1.16 mm |
16L | = | 1.22 – 1.26 mm | 19 | = | 1.00 – 1.10 mm |
Materiale din care sunt fabricate racordajele:
Nylon (nailon) – “firul sintetic” – Producatorii de racordaje au gasit o reteta castigatoare a racordajelor facute din nailon, reteta care combina o jucabilitate buna a corzii si o durabilitate crescuta. In trecut, pe cand se foloseau rachetele de lemn, racordajele din nailon erau folosite numai de incepatori, jucatorii care se respectau sau jucau la nivel bun foloseau numai mat natural. Prin evolutia tehnologiei de fabricatie, in zilele noastre, 98% din jucatorii profesionisti opteaza pentru acest tip de material – racordaj pe baza de nailon.
Matul natural – racordajul suprem din punct de vedere al jucabilitatii si feelingului , este recomandat jucatorilor care au probleme cu bratul (dureri musculare sau articulare) sau jucatorilor care opteaza pentru calitate maxima. Jucatorii profesionisti aleg in ultima perioada racordaje hibride, folosind racordaj pe baza de poliester pentru corzile de pe lungime (mains) si mat natural pentru corzile de pe latime (crosses), astfel se obtine un compromis intre durabilitate si feeling.
Poliesterul este un material cu o rezistenta ridicata in timp, este destinat jucatorilor de forta, cu o tehnica buna, nu este recomandat jucatorilor ocazionali – amatori. Este folosit in special in circuitele profesioniste ATP sau WTA. Uzual se foloseste racordaj din poliester pe lung combinat cu racordaj din fibre mai moi pe lat.
Kevlarul este cel mai durabil material folosit la racordajele de tenis. Este destinat jucatorilor care prefera forta in detrimentul comfortului si feelingului. Pentru un feeling mai bun se poate folosi hibrid cu racodaj pe baza de nailon pe lat. Pentru cei care incearca pentru prima data un racordaj pe baza de kevlar recomandam sa il racordeze cu o tenisune redusa cu 10%.
Constructia racordajului
Mai jos gasiti cateva moduri uzuale de constructie a racordajului de tenis si beneficiile fiecarui mod:
Centru solid cu un strat acoperitor
Cele mai populare racordaje din nylon au acest tip de constructie, principalele beneficii sunt mentinerea buna a tensiunii in timp si un feeling aspru. Calitatea centrului de nailon, cat si dimensiunea si orientarea straturilor superioare pot influenta feelingul si comfortul.
- Babolat Conquest
- Gosen OG Sheep Micro
- Gosen OG Jim Courier
- KLIP Scorcher
- Prince Synthetic Gut Original
- Wilson Stamina Synthetic Gut
Centru solid cu straturi multiple invelitoare
Ofera o durabilitate si o amortizare foarte buna.
- Gamma Gut 2
- Gamma TNT Pro Plus
- KLIP Scorcher
Multifilament fara strat invelitor
O multitudine de fibre de nailon impletite similar matului natural. Aceasta constructie este mai confortabila decat cea cu centrul solid datorita faptului ca sutele sau miile de micro fibre amortizeaza mult mai bine impactul cu mingea. Rezultatul acestei constructii este un racordaj moale, comfortabil, recomandat jucatorilor cu probleme la brat, care nu vor sa plateasca costul mult mai ridicat al unui mat natural.
- Babolat X-Cel Premium
- Gamma ESP
- Head Fiber Gel
- KLIP Excellerator
- Prince Premier w/SoftFlex
- Tecnifibre 515, NRG2, X-One BiPhase
- Wilson Sensation, Sensation NXT
Multifilament cu straturi invelitoare
Aceastra constructie are beneficiile unui multifilament cu un plus de durabilitate.
- Babolat Powergy
- Gamma Live Wire
- Head RIP Control
Texturat
Creat pentru un spin imbunatatit.
- Gamma TNT Pro Plus Spin
- Prince Topspin and Topspin Plus
- Wilson Extreme Spin
Compozit
O combinatie de diferite materiale pentru a scoate tot ce este mai bun din fiecare.
- Gamma TNT Extreme Spin 19, TNT Fusion Plus
- Head RIP Control, RIP Ti. Fibre, Ti. Fibre (coating)
- Luxilon Big Banger, ALU-Power (polyester & fluorocarbon resin)
- Prince Perfection, Pro Blend (Duraflex), Synthetic Gut w/Duraflex, Topspin (Duraflex)
Monofilament Poliester
Tot ce gasim pe piata in momentul de fata ca racodaj monofilament este fabricat din poliester. Aceasta constructie este orientata spre durabilitate. Ca minusuri regasim pierderea de tensiune in timp si feeling scazut.
- Babolat Pro Hurricane
- Gosen Polylon
- Kirschbaum Super Smash & Super Smash Spiky
- Tecnifibre Polyspin
Hibrid Kevlar-Nailon
Aceasta constructie combina rezistenta kevlarului (pe lung) cu feelingul mai prietenos al nailonului (pe lat).
Este cea mai durabila constructie.
Ofera un sentiment de racordaj mort, dur.
- Ashaway Crossfire 16 and 17
- Forten Kevlar Gear and Thin Blend 18
- Gamma TNT Fusion 19 and TNT Fusion Plus 16
- Head Kevlar Blend 16
- Prince Pro Blend Duraflex 16, Pro Blend Soft 16 and Pro Blend Spin 17
- Wilson Hammer Last 16 and Hammer Last 19
Racordare Si Customizare Rachete Tenis. Dax Tenis Club Bucuresti ofera sfaturi utile in alegerea racordajului. Masina de racordat folosita este electronica, model de top, de ultima generatie cu o precizie perfecta. Club tenis in Bucuresti, Drumul Taberei. Tenis de camp pentru copii si adulti in Militari. Curs tenis copii in Moghioros.